Man kan hvis man vil

Jeg har lige siddet og set U-Turn på DR1. U-Turn handler om en flok danskere, der har forskellige livsstilsygdomme. Alle deltagerne tager medicin for en eller flere af de sygdomme. Da programmet første gang rullede over skærmen, gik jeg ud fra at samtlige deltagere også ville være overvægtige, men det er faktisk ikke tilfældet. Der er bl.a en med, der har en helt normal vægt, men han er stresset og har f.eks et for højt blodtryk.

I al sin enkelthed går programmet ud på, at Chris MacDonald skal hjælpe deltagerne ind på en sundere kurs i livet med kostomlægning og motion. For de overvægtige betyder det naturligvis et vægttab. Målet er dog ikke vægttabet i sig selv, men derimod at se om deltagerne kan skære ned i forbruget af medicin eller muligvis helt stoppe med at tage medicin.

Efter bare 12 uger bliver deltagerne testet for at se om der er sket forbedringer med deres kroppe og resultatet er helt utroligt. En ung mand har på bare 12 uger tabt hele 32 (!!) kilo. Det er simpelthen bare så flot. Rigtig mange af deltagere kan efter de 12 uger skære ned i mængden af medicin, de skal tage.

I programmerne fokuserer Chris på, at den sunde livsstil skal støttes af et bedre selvværd og en bedre selvtillid, så deltagerne går også igennem øvelser, der netop skal støtte det.

Jeg synes projektet er helt enormt interessant. Det er jo skræmmende at tænke på, at man ligefrem kan spare kroppen og samfundet for mange penge ved at spise sundere. Helt konkret er det ikke nogen overraskelse, at overvægt f.eks koster samfundet mange penge i form af indlæggelser osv, men det her er jo helt nede på pille-niveau. Tænk hvis man i stedet for at putte piller i folk brugte pengene på at hjælpe folk med at spise sundere og dyrke mere motion.

Al den medicin er jo ren symptombehandling. Det bliver aldrig bedre og behandlingen er livslang. Tager man i stedet fat i roden af problemet (maden, motion osv), helbreder man jo i stedet for. Det er virkelig værd at tænke over.

Sund mad og motion kan ikke i sig selv fjerne stress, men det kan gøre, at man får bedre overskud til at tackle stress. Så en stress-syg person kan altså ikke udelukkende behandles med sund mad og motion alene, men måske kan det stadig hjælpe på at man ikke behøver udskrive medicin til en sådan person. I stedet kan pengene bruges til psykologsamtaler.

Disclaimer

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*